ورود کاربر

جملات تربیتی

انسان طلسم اعظم است ولكن عدم تربيت او را از آنچه با اوست محروم نموده

القای خشیت الله در قلب اطفال




نگارش : فيروزه  كيهاني



" آنچه سبب اول است ا ز براي تربيت خلق ، خشيةالله بوده ، طوبي للفائزين . " 1

و همچنين :

" آنچه از براي اطفال د رمقام اول ورتبهء اوليه واجب و لازم است ، تعليم كلمهء توحيد و شرايع الهيه است چه كه من دون آن خشية الله حاصل نمي شود و در فقدان آن صد هزار اعمال مكروهه ء غير معروفه و اقوال غير طيبه ظاهر مي گردد ... " 2

مقصد از خشية الله :  ترس از عدم موفقيت در حصول رضاي الهي است و يكي از عوامل مهمهء تربيت روحانيه مي باشد كسي كه در قلبش ترس از خدا باشد و وجدانش هميشه او را آگاه كند از ارتكاب به اعمال نامطلوب دوري خواهد نمود . لذا ، وادار ساختن كودكان به تكاليفي شاق و از روي اجبار به دليل اينكه يك تكليف الهي است ، كاملا نادرست است .


" براي توضيح مفهوم خشيةالله براي كودكان مانعي ندارد كه آن را به گونه اي و بوسيله تمثيلات و تشبيهات ، آموزش دهيم ، در اين باره نيز بايد به كودكان تفهيم كرد كه ما ا ز خدا نمي ترسيم به علت اينكه او ظالم است ، بلكه ما از خدا مي ترسيم به دليل اينكه او عادل است . يعني اينكه اگر خطائي مرتكب شويم و مستحق تنبيه باشيم ، ممكن است خداوند به صرف عدالتش ، مقتضي چنان بيند كه ما را تنبيه كند . ما بايد هم زمان هم خداوند را دوست بداريم و هم از او هراس داشته باشيم .... " 3

 



بهتر است اين احساس در كودكان بوجود آيد كه خداوند چون همهء ما را دوست دارد هرگز نمي خواهد دست به كار ي زنيم كه براي ما زيان بخش باشد و به جسم و روان ما آسيبي رساند ، خداوند همچون پدري مهربان عدم اجراي دستوراتش را ( كه از راه مهرباني و محبت به ما داده است ) بر ما نمي پسندد ، چون سعادت ما در اين است كه با انجام آنچه خداوند براي ما خواسته و پرهيز از آنچه منع شده ايم رضاي الهي را بدست آوريم .


بيان حكايات از محبت ها و مهرباني پيامبران الهي و اولياي الهي  نسبت به همه ء انسانها و  به همه ي كودكان با بياني گرم و محبت آميز و يا بمدد موسيقي و نمايش فيلمهاي مناسب و جذاب تربيتي و آموزشي  ، اثر بسيار مفيد در القاء عشق الهي در قلوب اطفال دارد .


   القاء محبت الهي در قلوب اطفال به عنوان يك اصل مهم تربيتي مطرح شده  است ، از جمله " بايد از بدايت اطفال را به تربيت الهي پرورش داد و همواره به ذكر حق متذكر نمود تا محبت الله د رطينت آنان ثبوت و قرار يابد .... "4 ؛ " اطفال رحماني را رسم و آئين محبت الله تعليم نما .... "5 آري چون قلب اين كودكان نازنين به نور محبت الله روشن گردد ، ارزش هاي اخلاقي و معنوي آسان تر و كامل تر در نهادشان پرور ميابد  و معيارهاي سنجش رفتارهاي صحيح به هنگام بلوغ در ذهنشان بوجود مي آيد . و اين رشد روحاني خود موجب پرهيز از مناهي مي گردد :

" ولي مذهب الهي چنان تربيت نمايد كه نفوس بشريه بدون خوف ا زجزاء ، اجتناب از جرائم كنند و نفس جرم نزد آنان اعظم عقوبت گردد .... " 6


اگر والدين گرامي مي خواهند اطفال از همان زمان صباوت بروح خدا پرستي و ديانت پرورش يابند و در بزرگي ا زمعصيت و گناه اجتناب كنند و از مسير اوامر الهي منحرف نشوند بايد و سائل و موجبات استقرار خشية الله را در قلب آنان فراهم نمايند .


براي وصول به اين هدف والا بايد :


1)    مادران و پدران ( والدين ) خود به اين صفت متصف باشند و به نيروي عبادت و موانست با ذكر الهي و تلاوت ادعيه  خشيةالله را در وجود خويش بپرورانند و بطور مستمر به اين امر بپردازند .
 
2)    تفهيم اين نكته به اطفال ، كه خداوند به منزلهء وجودي بخشاينده و مهربان است و براي هدايت ما پيامبران را فرستاده تا ما را راهنمايي كنند و راه صحيح زندگي را نشان دهند .


3)    بايد باور كرد كه سرآغاز تربيت ،  اهتمام در تدين فرزندان است و هر امر ديگري بر اين پايه استوار مي گردد .

4)    نقل حكاياتي در اين زمينه (القاءمحبت ) از انبياء الهي و اولياء و اصفياي الهي  كه  محبتشان را نسبت به اهل عالم و به ويژه در نظر اطفال مجسم مي سازد  و همچنين حكاياتي از دوران طفوليت اولياي الهي كه در كتب تاريخي اديان وجود دارد .


5)    محبت و احترام به انبياي الهي  را از طريق عمل به دستورات وتعاليم الهيه آنان به فرزند ياد داد .
 
6)    قرار دادن  آثار و كتب و آيات  مقدسه الهي از كتابهاي مقدس اديان الهي  د رمكان مناسب ،  در معرض ديد كودكان و آموزش احترام به آثار وتصاويري كه از چهره بزرگان و اولياي الهي موجود است  ، به كودكان .


7)    به فرزندان بگوييم كه حق د رجميع احوال ناظر به اعمال و گفتار و كردار ماست و هيچ چيز از نظر او پنهان نيست ( البته د رقالب قصص و امثال و حكايات و با توجه به سن فرزندان و مطابق فهم و درك آنان  ) .




د رخاتمه به اين نكته بايد توجه نمود كه : براي يك كودك ذكر و ياد خداوند به عنوان خالقي پر محبت و قدرتمند بايد جزئي از زندگي معمولي روزانه گردد . اگر چه كودكان در سنين پايين قادر به تفكر در مورد موضوعات بسيط و مجرد نيستند و خداوند موضوعي مجرد و بسيط است اما ، همانطور كه قادرند براي يك پدر بزرگ يا خويشاوندي كه هنوز نديده اند جائي در زندگي خود داشته باشند ، مي توانند براي خداوند نيز جايي باز كند ، آنان هر حالت و نگرشي را كه والدين نسبت به خداوند داشته باشند ، چه تكريم و بزرگ داري باشد و يا حس اعتماد و خوشبيني و يا تشكر و سپاسگزاري براي مواهب حيات ، اخذ و جذب  مي نمايند . 



1)    حضرت بهاالله ، لوح ابن ذئب
2)    حضرت ولي امرالله ، انوار هدايت
3)    حضرت عبدالبها ، مجموعه آثار در باره تربيت بهايي
4)    ايضا ،
5)    ايضا ،
6)    ايضا ، 






 

ارسال کردن دیدگاه جدید

محتویات این فیلد به صورت شخصی نگهداری می شود و در محلی از سایت نمایش داده نمی شود.
  • تگ های مجاز : <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • خطوط و پاراگرافها به صورت اتوماتیک جدا سازی می شود.

اطلاعات بیشتر در مورد قالب های ورودی

سیستم امنیتی
این سیستم امنیتی برای دفع کامنت های اسپم است.
Image CAPTCHA
حروفی را که در تصویر می بینید را تایپ کنید.