ورود کاربر

جملات تربیتی

يك سخن سودمند كه شنيدنش آرامش بخشد ،بهتر از هزاران بيان است كه از كلمات بي ثمر تشكيل شده باشد

سفر پرماجرای جنین از نطفه تا تولد قسمت سوم

قسمت سوم

مامانِ بلا ، قلقلكم نده!

- مامانم خيلي شيطون شده، هيچ كاري رو جدي نمي‌گيره. چند روزپيش دكتر به مامانم توصيه كرد كه ورزشهاي مخصوص قبل از زايمان رو شروع كنه. مثلاً اگه براش امكان داشته باشه، به استخر بره و به جاي شناكردن نرمش كنه و يا ورزشهاي مناسب ديگه. بعضي وقتا مي‌بينم كاراي عجيب و غريب مي‌كنه. و اسمش رو مي‌ذاره ورزش مخصوص. آخه مامان خوب ! اين چه كاريه كه مي‌كني؟ روي چهار دست و پا چرا راه مي‌ري؟ چرا از اين پهلو به اون پهلو قِل مي‌خوري؟ واي سرم گيج رفت، ولي به موقع هم تفريح مي‌كنم از كاراي مامان خنده‌ام مي‌گيره! بعضي وقتا تو دلم خالي ميشه و پائين مي‌ريزه. آنقدر شيطوني نكن مامان ...

بابا پرتوقع شده.

- زندگي كردن با مامان روز به روز مشكلتر مي‌شه. از بس غُر زدنهاي مامان رو شنيدم خسته شدم. هر روز بهونة تازه‌اي مي‌گيره. يه روز يبوست داره. يه روز عضلاتش مي‌گيره و فريادش به هوا مي‌ره روز ديگه معده‌اش ترش مي‌كنه، گاهي هم حالش بهم مي‌خوره و بالا مي‌آره و هزار جور ناراحتي ديگه ... مامان اغلب به دكتر تلفن مي‌زنه ....

خانم دكتر گفت: «در دوره حاملگي رگها تقريباً يك ليتر بيشتر از حالت عادي خون رو جابه‌جا مي‌كنن. به همين دليل عضلات مي‌گيره. در مورد بعضي خانم‌ها كه مجبورند بايستند، اين حالت شديدتر مي‌شه و كساني كه واريس دارند بايد جوراب واريس بپوشند و گاهي دراز بكشند و پاهاشون رو بالا نگهدارند. براي ترش كردن معده‌اش هم لازمه در وعده‌هاي كوتاهتري غذا بخوره و شبها زير سرش رو از سطح بدنش بالاتر نگه داره.

تازه‌گيها بابا پرتوقع شده و غُر مي‌زنه: «ديگه كسي كه به من نمي‌رسه!» وقتي مامان از ناراحتيهاش حرف مي‌زنه بابا اهميتي نمي‌ده ... !

- قبلاً وقتي مامان از ناراحتي‌اش حرف مي‌زد، بابا گوش مي‌داد و با او همدردي مي‌كرد، ولي حالا اصلاً توجهي به اين حرفا نداره بابا مي‌گه: «اينا همه‌اش فكر و خياله، تو از يك كاه كوه مي‌سازي اتفاق مهمي‌نيفتاده، هر زني مي‌تونه بچه‌اي بدنيا بياره؟ معني اين حرفا چيه؟»

- يكي نيست بگه معني اين حرفايي كه مي‌زني چيه؟ (با خنده شيطنت‌آميز كودكانه....)

- مامان امروز كلاسي داره خبرنداره كه باباها هم امروز بايد در كلاس شركت كنن.

خانم مشاور ميگه: « موضوع امروز ما نقش پدر در تربيت كودك»

همه مامانا  دست مي‌زنن و باباها هم لبخندي برلب آخه قبلاً خانم مشاور از باباها هم درخواست كرده بود كه قراره مطالبي را با هم مرور كنن.

- يكي از باباها كه جوون بود و خيلي دلش مي‌خواست مطالبي بدونه چون بچه‌اش در راه بود سئوال كرد:

«ما پدرها هم آيا به اندازة مادرها نقش پررنگي در اين دوران داريم؟»

قدري همهمه ايجاد شده بعد خانم مشاور گفت:

- خوشحالم كه امروز هم باباها اومدن يك مقدمه كوتاه بگيم و بعد در خدمت شما پدران عزيز هستيم.

خانم مشاور: بعد از مادر، پدر در تربيت و رشد كودك نقش بسيار مهم و ارزنده‌اي داره: و تربيت كودك تنها وظيفه مادر نيست بلكه وظيفه پدر و مادر هر دو است.

در لوحي در منتخباتي از آثار مباركه درباره تربيت  می فرمایند :

«يا محمّد وجه قِدم بتو متوجّه و ترا ذكر مي‌نمايد و حزب‌الله را وصيت مي‌فرمايد به تربيت اولاد. و اگر والدين در اين امر اعظم كه از فم مالك قدم در كتاب اقدس نازل شده غفلت نمايند حق پدري ساقط شود و لدي‌الله از مقصري محسوب طوبي از براي نفسيكه وصاياي الهي را در قلب ثبت نمايد و به او متمسّك شود....

با توجه به اين بيان مبارك و ساير آثار پدر و مادر هر دو مسئول تربيت فرزندان خود هستند. در بياني ديگر در گنجينه حدود و احكام «صفحات 88-89» مي‌فرمايند:

«.... اگر والد در اين امر اعظم كه از قلم مالك قدم در كتاب اقدس نازل شده غفلت نمايند (يا نمايد) حقّ پدري ساقط شود و لدي‌الله از مقصرين محسوب»

حضرت بهاءالله قصور پدر را در تعليم و تربيت فرزند گناهي بزرگ و مستوجب سلب حقّ پدري اعلام فرموده‌اند. لهذا پدران گرامي بايد بدانند كه در قبال تربيت فرزندان مسئوليتي عظيم دارند و اگر به اون عمل كنن عنايت خداوند رو شامل حال خودشون كردن و اگر قصور كنن نه تنها محروم از الطاف الهي بلكه مستوجب مجازات خواهند بود.

مركز ميثاق مي‌فرمايند: «بر پدر و مادر فرض عين است كه دختر و پسر را به نهايت همّت تعليم و تربيت نمايند...»

سئوال: از بُعد روانشناسي و علوم تربيتي نقش پدر چگونه است؟

اكثر متخصصان علوم تربيتي معتقدند كه هر پدري بايد در نگهداري و مراقبت فرزندش از بدو تولد با مادر سهيم باشد، همچنانكه براي مادر امري طبيعي و دور از جبرو فشار است براي پدر نيز اينگونه مي‌باشد طفل همچنانكه رشد مي‌كند و ايام را سپري مي‌سازد دشواريهاي بيشتري ببار مي‌آورد و با مشكلات افزونتري روبرو مي‌گردد. اگر پدر از آغاز تولد در امور اوليه او مانند حمام كردن، خواباندن و ... ياور مادر باشد و به سادگي قادر خواهد بود راهنماي او بشود بعدها خطاهاي اونو برطرف كنه و با او رابطه‌اي صميمانه برقرار كنه .. پاية اساس رابطة بين والدين و كودكان همين نكات است.

سئوال : نقش پدر در خانواده‌اي كه مادر هم شاغل هست يا حتي كارهايي در منزل بجز امور خونه انجام مي‌ده به چه شكل بايد باشه؟

- به نظر من يك پدر در ساعاتي كه با خونواده‌ش در خونه است چه صبح ، چه شب ، چه در تعطيلات آخر هفته، صرف‌نظر از اينكه همسرش به كاري خارج از منزل اشتغال داشته باشه يا نه؟ بايد با او در نگهداري و مواظبت از كودك همكار و همگام باشه چون مادر حالا يا به سبب شغلش يا به علت كارهائي كه در خونه انجام مي‌ده احساس خستگي مي‌كنه و نياز به كمك همسرش داره.

در دنياي ماشيني و پيچيده امروز يك پدر نه تنها در امر مراقبت از كودك بلكه در انجام اموري مثل خريد و نظم و نظافت منزل بايد همسرش رو ياري بده.

نكته مهم اينه كه پدر با اينگونه همكاريها به مادر ثابت مي‌كنه كه كارهاي خونه مثل (كار يا شغل بيرون) كه منبع درآمد هست حياتي، با ارزش و با اهميت هست. نكته بسيار مهم اينكه اغلب مردان تنها شغل خودشون رو كارواقعي و ضروري محسوب مي‌كنند و بچه‌داري و خونه‌داري رو از جمله اموري مي‌دونند كه انجام آنها از عهده هركس برمي‌آد و همين تفكر خطا موجب مي‌شه كه شوق و ذوق زن در انجام كارهاي خانگي از بين بره و اورو بي‌حوصله و عصبي كنه. همكاري با زن در امور منزل ايجاد علاقه بيشتر در خانمها مي‌كنه و رفع خستگي مفرط را مي‌كنه.

سئوال: آيا تحقيقاتي مبني بر حضور همكاري پدران داريم يا آماري هست چند درصد % ؟

- آمار جديد رو بنده اطلاعي ندارم ولي واقعيت اينه كه هنوز هستن ميليونهاي پدري كه در اينگونه امور مشاركت ندارند. و هستند پدران بيشماري كه با فرزندانشون بخصوص اگه پسر باشن در سالهاي نوجواني يارو همدم نيستند. اين مهم هست كه پدرها بدونند كه نياز كودك به حمايت پدر بسيار قوي هست او (كودك) پدر خودش رو تواناترين، شايسته‌ترين و مظهر نيرو و فعاليت مي‌دونه و از اين رو خيلي از رفتاراشو تقليد مي‌كنه.

به هرحال بايد لااقل اوقاتي از شبانه‌روز رو پدران به كودكان اختصاص بدهند چون براي رشد كودك از ابعاد جسماني، ذهني، عاطفي و ... بسيار مفيد است.

مجري: پس اگر در اين قسمت بخواهيم موارد نقش پدر رو فهرست كنيم بايد به اين نكات كليدي دقت كنيم،

1) علي‌رغم مشكلات روزانه و كمي وقت فرصت‌هايي رو براي تماس با كودك خردسال اختصاص بدهد. حالات او رو درك كنه و با او همكلام بشه. بقول مولانا:

                     بهر كودك آن پدر تي تي كند

                                                          گر چه عقلش هندسه گيتي كند

2) در فراهم كردن محيطي مملو از محبت و سرشار از تفاهم فضايي مناسب براي تربيت كودك رو مهيا كند.

3) از خشونت و پرخاش در محيط خانواده پرهيز و اگر اختلاف نظري با افراد خانواده پيش آمد سعي مي‌كنه با متانت و آرامش مسئله رو حل كنه تا تأثير منفي در روحيه كودك نگذاره.

4) با علم به اينكه رفتار و گفتارش مورد تقليد كودك قرار مي‌گيره، آنچه كه از كودك انتظار داره سعي مي‌كنه خودش به اون موارد عامل باشه

5) دعا در حق اطفال و مؤانست با آيات رو هم از ياد نمي‌بره.

ادامه دارد

مترجم سایت تعلیم و تربیت : صفا

 

 

ارسال کردن دیدگاه جدید

محتویات این فیلد به صورت شخصی نگهداری می شود و در محلی از سایت نمایش داده نمی شود.
  • تگ های مجاز : <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • خطوط و پاراگرافها به صورت اتوماتیک جدا سازی می شود.

اطلاعات بیشتر در مورد قالب های ورودی

سیستم امنیتی
این سیستم امنیتی برای دفع کامنت های اسپم است.
Image CAPTCHA
حروفی را که در تصویر می بینید را تایپ کنید.