ورود کاربر

جملات تربیتی

من امتياز مادي براي شما آرزو ننمايم ،امتياز مادي ،امتياز علمي،تجاري و صنعتي نخواهم .براي شما امتياز روحاني خواهم .يعني شما بايد از نظر اخلاقي برجسته و ممتاز باشيد

دو تا سه سالگی

1- اجازه مي‌گيرد كه به توالت برود
2- نوع سرگرمي خود را شخصاً انتخاب مي‌كند
3- كت يا لباس خود را در مي‌آورد
4- در غذا خوردن از چنگال استفاده مي‌كند
5- نوشيدني بدون كمك ديگران فراهم مي‌سازد
6- دستهاي خود را با حوله خشك مي‌كند
7- از خطرهاي ساده خود را دور نگه مي‌دارد
8-  بدون كمك ديگران كت يا لباس خود را مي‌پوشد
9- با قيچي چيزي را مي‌برد
10- تجارب خود را بهم پيوند مي‌دهد

فعالیتهای شناختی :



كودكان سامان دادن و بازنمایاندن دنیای كودكانه‌ی خود را یاد می‌گیرند؛ آن‌ها از راه مشاهده، شیوه‌ی حركات و رفتار دیگران را تقلید می‌كنند.


كودكان را به بازی‌های نمایشی تشویق كنید تا بتوانند نقطه‌نظرهای دیگران را درك كنند و در مورد شیوه‌ی رفتار دیگران آگاهی پیدا كنند.

كودكان اشیاء را به صورت چیزهای باورپذیر می‌بینند: نوار یا چوب مدرج اندازه‌گیری ممكن است اسب بشود.

اشیاء و كتاب‌‌هایی تهیه كنید كه زمینه‌ی تعبیرهای خلاق را فراهم آورند.

 

رفتار کودک :

کودک دو ساله
برای یک کودک دو ساله ، برعکس کودک هیجده ماهه ، اطاعت ، کاری دلپذیر و آسان است. گذشت شش ماه به کودک این را می‌دهد که در مقابل والدینش فرمانبردار خوبی باشد. کودک در دو سالگی بیشتر اوقات ، شنونده و اجرا کننده بسیار خوبی است. این حالتها جزء ذات کودک است، و اگر والدین بدانند که در چه مدت این تغییرات صورت می‌گیرد تقاضاها و انتظارهای خود را از کودک ، با امکانات و قدرت او تطبیق می‌دهند و در نتیجه ، در امر تربیت او توفیقهای بیشتری عایدشان می‌شود.
کودک دو سال و نیمه
کودک در این سن ، منفی باف ، لجوج و سرسخت است. اگر مادر بخواهد با عجله لباس او را تنش کند، کودک فریاد می‌زند: «خودم می‌خواهم بپوشم» و اگر پدر به او بگوید: «لباست را بپوش» خواهد شنید که می‌گوید: «می‌خواهم مامان لباس تنم کند.» کودک دو و نیم ساله متلون است. اگر مادر به طرف او رود. بابا را می‌طلبد و به عکس اگر بابا به طرفش برود، مامانش را می‌خواهد. او در دنیایی از تضاد سیر می‌کند. و این کلمات بر زبان او جاری است: «می‌کنم .. نمی‌کنم .. می‌خواهم .. نمی‌خواهم .. می‌توانم .. نمی‌توانم .. بله .. نه»

انتخابهای او چند تایی است و در هر دقیقه ، نوعی را می‌پسندد، اگر انواع باشد همه را طالب است اگر جلوی او را نگیرند، ممکن است مدتها از یک سمت به سمت دیگر حرکت کند. اگر مادر به او بگوید: «مربا می‌خواهی» می‌گوید «نمی‌خواهم» اما به محض اینکه مربا کنار گذاشته شود، او مربا می‌خواهد. مشکل مادر برای تربیت او ، این است که باید حتی الامکان او را در مسیر یک طرفه قرار دهد. کارهای روزانه را خودتان انتخاب کنید و فرصت انتخاب به او ندهید. وقتی می‌خواهید او را با خود به بیرون ببرید، در حالیکه از تفریح در بیرون برایش سخنرانی می‌کنید لباس تنش کنید. اگر از او برای بیرون رفتن ، اجازه بخواهید، کلاهتان پس معرکه است. به هر قیمت که می‌دانید از پرسشهایی که او باید چواب «نه» را ادا کند، پرهیز نمایید. به او زیاد فرصت انتخاب ندهید. اگر این فرصت را داشته باشد، مطمئن باشید که از فرصت خود راضی نیست.

در تمام دستورها، خواهش و تقاضاهایش تکبر و غرور زیاده از حدی دیده می‌شود. لذا مادر باید به جای نشستن و غصه خوردن ، راه و روش تسلط بر فرزند را بیاموزد و این مطلب را همواره در نظر داشته باشد، سعی کند کودک حرفهای او را بدون چون و چرا بشنود و به عکس در مقابل کارهای بی‌اهمیت تسلیم شود. مثلا «بگوید: البته ... بله قربان ... حتما»
مادران باید به خاطر داشته باشند که کودک 5/2 ساله ممکن است. رفتارش با شما بسیار خوب یا بد باشد، اما او شما را بسیار دوست دارد و تمناهای زیادی از شما دارد. جالبترین استعدادهای خود را می خواهد به شما نشان دهد، و دوست ندارد آنها را حتی پدرش ببیند. اگر گاهی وقتها که شما را خیلی ناراحت و خسته کرده، فرصتی بدست آورده و قدری استراحت کنید تا با صبر و حوصله بیشتری به سوی او بازگردید.
کودک دو و نیم تا سه ساله
بسیاری از کودکان در این سن ، در مرحله عجیبی قرار می‌گیرند، آنها میل دارند به زمان شیرخوارگی برگردند، از نظر احساسی می‌توانند این مرحله را با مادر تجدید کنند. دوست دارند دوباره از پستان مادر شیر بخورند، خود را در آغوش مادر جای دهد، برایش بسیار دلپذیر خواهد بود. کودک 5/2 ساله‌ای به مادرش می‌گفت: «من کوچولو هستم» نمی توانم حرف بزنم. دندان ندارم غذا بخورم. دوست دارم شیر بخورم.»

آنها دوست دارند در کالسکه بخوابند و از شیشه بوسیله پستانک شیر بخورند. وقتی مادری این نیاز کودک خود را بداند، سعی در برطرف کردن آن کرده و به موقع او را از این تخیل بی جا نجات می‌دهد. اغلب مادران ، کودک در این سن را مسخره کرده و با توجه به کودکان دیگر خود ، حس حسادت آنانرا تحریک و حسود بار می‌آورند. اما اگر کودک از زنده کردن دوران شیرخوارگی خود به اندازه کافی تجربه بدست آورد، خواهد توانست رشد کند و مستقل تر و بالغ تر بشود و سپس همواره به جلو نگاه کند نه به عقب.

اسباب بازی و ویژگیهای آن ( قسمت اول)

اسباب بازی در زندگی کودک نقش مهم و موثری دارد. اسباب بازی برای کودکان نوعی غذای روانی است و می توان گفت که یکی از نیازهای مهم آنان به حساب می آید و جزئی از زندگی آنان را تشکیل می دهد. چنانچه اسباب بازی های کودکان با دقت و بر طبق اصول روان شناسی و هدفهای آموزشی انتخاب شوند، در زندگی اجتماعی و روانی و در رشد فکری و تربیتی آنان بسیار موثر خواهند بود. به همین دلیل است که روان شناسان و مربیان مشهوری چون منتسوری، والون، کلاپارد، دوبس و دکتر هوشیار در این زمینه به تفصیل بحث کرده و بازی و اسباب بازی را در رشد فکری و تربیت قوای عقلانی کودک موثر دانسته اند. کودکان، به هنگام بازی، مخصوصا با اسباب بازی هایی که جنبه فکری و آموزشی دارند بهتر می توانند به فعالیتهای مختلف ذهنی، حرکتی و روانی بپردازند. از نظر روان شناسی باید دانست که تمایل کودکان به بازی و علاقه شدید آنها به داشتن اسباب بازی یکی ازعلایم سلامت عقل و کنجکاوی و هوشیاری آنان است.

اسباب بازی و ویژگی های آن ( قسمت دوم )

انواع اسباب بازی

     اسباب بازیها را بر اساس دامنه تاثیر آنها و موقعیتهایی که برای یادگیری کودکان فراهم می آورند به دو دسته مهم تقسیم می کنند: 1. سازمان یافته، 2. سازمان نیافته.
     اسباب بازهای سازمان یافته شکل مشخص و از پیش تعیین شده ای دارند و دامنه تاثیر آنها محدود است و به منظور ایجاد موقعیت یادگیری خاص برای کودکان به کار می روند. این گونه اسباب بازیها به 6 دسته تقسیم می شوند:
1.    اسباب بازیها یی ویژه خردسالان
2.    اسباب بازیهایی برای جلب توجه کودک
3.    اسباب بازیهایی برای ایجاد تحرک در کودک
4.    اسباب بازیهایی برای تقویت مهارتهای دست وهماهنگی چشم و انگشتان
5.    اسباب بازیهایی برای تقویت قوه تمیز و تشخیص
6.    اسباب بازیهایی برای تقویت قدرت تکلم و بیان کودک

 

بازی زندگی کودک است ( قسمت اول )

بازي زندگي كودك است

ترديد نكنيد اگر امروز و در لحظاتي توانسته‌ايد سلامت خود را در جايگاه‌هاي متفاوت حفظ كنيد و در بزرگسالي انساني پرانگيزه، اميدوار، هوشمند، تندرست، صبور و ... باشيد تنها به دليل بازي‌هاي كودكي‌تان است.

. به راستي بازي چيست؟ چرا بازي كردن براي كودك شما حياتي است؟ چه ارتباطي با اشكال متفاوت رشد او دارد. آنچه در اين تلاش حقيقتي غيرقابل انكار است اين كه بازي پديده‌اي در زندگي كودك است كه اگر آن را حذف كنيم و يا ناديده بگيريم بي‌شك نقصي آشكار در حيات او اتفاق مي افتد.

تجربه های یک مربی از لذت و کشف کودکان در بازی ( قسمت اول )

متن زير حاصل مجموعه تجاربي است كه «آذر كتابي» محقق و علاقه‌مند به آموزش خردسالان در جلسات بازي با كودكان گردآوري كرده است. غالب شركت كنندگان اين جلسات كودكان خردسال بين سنين 5-2 سال بوده‌اند.

تجربه های یک مربی از لذت و کشف کودکان در بازی ( قسمت دوم )